1
Yıldız Journal of Educational Research 2018; 1(3): 1-26 DOI: 10.51280/yjer.2018.001
Full Text PDF (Turkish)

It is said that marketization of higher education with neoliberalism is the reason behind students’ consumer oriented attitudes and behaviours and the change in the extent of students’ learner identity. University students’ viewpoints about teaching and learning, higher education process and stakeholders and changes in higher education give idea about the extent of students’ consumer orientation and learner identity. Foundation universities are evaluated as the first step towards marketization of higher education in Turkey so it is thought that foundation university students’ opinion, attitude and behaviours about the changes in higher education in Turkey might give information about the extent of students’ consumer orientation and learner identity. This study aims to adapt “Consumer Orientation Scale” for university students, developed by Bunce, Baird and Jones (2016), into Turkish and the scale evaluates students’ consumer orientation in marketised universities. The original version of the scale includes one factor and 35 items. In the adapted scale, there are two factors, “the extent of consumer orientation” and “the extent of learner identity” of university students. There are 18 items, the extent of consumer orientation from 1 to 8 and the extent of learner identity from 9-18. In the process of adaptation of the scale into Turkish, 123 students participated in Exploratory Factor Analysis and 403 students for Confirmatory Factor Analysis. It might be stated that adaptation of the scale into Turkish is significant because it might provide opportunity to compare results of studies carried out in Turkey with other studies that was carried out or will be carried out in other contexts in the future.

Öğrenci Tüketici Yönelim ve Öğrenen Kimlik Düzeyini Belirleme Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması
1

Yükseköğretim kurumlarında neoliberalizm ile gelişen piyasalaşmanın öğrencilerin tüketici yönelimli tutum ve davranışlar sergilemesinin ve öğrenen kimlik düzeyinde meydana gelen değişikliklerin nedeni olduğu söylenmektedir. Üniversite öğrencilerinin yükseköğretim sürecine, yükseköğretimdeki değişikliklere, yükseköğretimin paydaşlarına, öğretim ve öğrenime olan bakış açısı öğrencilerin tüketici yönelim ve öğrenen kimlik düzeyi hakkında fikir vermektedir. Türkiye bağlamında ise yükseköğretimde piyasalaşmanın ilk adımı olan vakıf üniversitesi öğrencilerinin meydana gelen değişikliklere karşı düşünce, tutum ve davranışları öğrencilerin tüketici yönelim ve öğrenen kimlik düzeyinin düşük veya yüksek olması konusunda bilgi verecektir. Bu çalışma, piyasalaşan yükseköğretim kurumlarında okuyan öğrencilerin tüketici yönelim düzeyi hakkında bilgi veren ve Bunce, Baird ve Jones (2016) tarafından geliştirilen üniversite öğrencilerinin “Tüketici Yönelim Düzeyi ” ölçeğinin Türkçeye uyarlanmasını amaçlamaktadır. Ölçeğin orijinal halinde bir alt boyut ve 35 madde bulunmaktadır. Yapılan uyarlama çalışması sonucunda ölçeğin Türkçeye uyarlanan şeklinde ise ölçekte öğrencinin “tüketici yönelim düzeyi” ve “öğrenen kimlik düzeyi” olarak adlandırılan iki alt boyut ve 1-8 arası sorular öğrencinin tüketici yönelim düzeyini, 9-18 arası sorular “öğrenen kimlik düzeyini” belirleyen maddeler olarak uyarlanmıştır ve dolayısıyla Türkiye bağlamına gore Türkçeye uyarlanan ölçek 18 maddeden oluşmaktadır. Ölçeğin Türkçeye uyarlanması sürecine, Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) için 123 ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) için 403 öğrenci katılmıştır. Ölçeğin Türkçeye uyarlanmış şekliyle Türkiye’de yapılacak araştırmalarla elde edilen sonuçların, aynı ölçekle farklı kültürlerde yapılmış veya yapılacak olan araştırma sonuçlarıyla karşılaştırılabilmesine olanak sağlayacağından, ölçeğin Türkçeye uyarlanmasının önemli olduğu söylenebilir.