Yıldız Journal of Educational Research 2020; 2(5): 31-50 DOI: 10.51280/yjer.2020.007

The main aim of this research is to present studies in online groups which have been conducted during Covid-19 pandemic which occurred in Wuhan, China in December 2019 and spread all over the world. In this study, the psychological effects of the precautions which have been made to prevent the spread of Coronavirus, online group counseling, group therapy and psycho-education groups made in Turkey and in the world, the advantages and disadvantages of online group counseling, group therapy and psycho-education groups, the factors which caused the preference of online group counseling, group therapy and psycho-education groups were evaluated. The results and importance of online group counseling, psycho-education groups and group therapy commonly used were discussed. In addition to the knowledge about online group counseling, group therapy and psycho-education groups presented during Covid-19 pandemic, suggestions for future studies were also included.

#evdekal Türkiye: COVID-19 Sürecinde Çevrimiçi Grup Çalışmaları
1Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı, Çanakkale
2Yıldız Teknik Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi
3Yıldız Teknik Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi

Bu araştırmanın temel amacı 2019 yılının aralık ayında Çin’in Wuhan eyaletinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan Covid-19 salgınında yapılan çevrimiçi grup çalışmalarını ele almaktır. Bu çalışmayla salgında virüsün yayılmasını önlemek amacıyla alınan önlemlerin psikolojik etkileri, ülkemizde ve dünyada Covid-19 salgını sürecinde uygulanan çevrimiçi grupla psikolojik danışma, psiko-eğitim ve grup terapisi örnekleri, çevrimiçi grupla psikolojik danışma, psiko-eğitim ve grup terapisinin avantajları ve dezavantajları, çevrimiçi grupla psikolojik danışma, psiko-eğitim ve grup terapisinin tercih edilmesine sebep olan faktörler değerlendirilmiştir. Covid-19 salgını öncesinde de uygulanan çevrimiçi grupla psikolojik danışma, psiko-eğitim ve grup terapisinin salgınla beraber kazandığı önem ve yaygın kullanımının sonuçları tartışılmıştır. Covid-19 sürecinde sunulan çevrimiçi grupla psikolojik danışma, psiko-eğitim ve grup terapileri hakkındaki bilgilere ek olarak, gelecek çalışmalar için önerilere yer verilmiştir.